פטריה בציפורן, היא מצב רפואי שעשוי להיראות בהתחלה קל, אבל הוא עלול להתפתח למצבים חמורים מאוד. מה חשוב לדעת על כך?
מה היא פטריה בציפורן?
פטרת הציפורניים (Onychomycosis), הוא מצב שבו פטריה מתפתחת מתחת לציפורני הרגליים. מצב זה עשוי עקרונית להתפתח גם באצבעות הידיים, אבל לאור הסיבות להופעת התופעה (ראו בהמשך), הפטרת נפוצה בעיקר בכפות הרגליים, שם היא זוכה לתנאי הסביבה שמתאימים לה ביותר. מצב של פטרת עשוי להתבטא במגוון של סימפטומים ראשוניים, כולל שינוי בצבע הציפורן, כאב, גירודים, עיבוי ועיוות צורת הציפורן. בשלבים מתקדמים, עשויה להתרחש התנתקות של הציפורן ממקומה.
מהן השלכות ההזנחה?
הזנחת טיפול בפטרת ציפורניים עלולה לגרום לסיבוכים שונים, אפילו עד כדי סכנת חיים. הטיפול המהיר חשוב, בין השאר מאחר שהפטרת נוטה להתפשט אם לא מטפלים בה. היא תתפשט מאצבע לאצבע, לשאר כף הרגל וגם לאנשים אחרים. סיכון חמור במיוחד, במיוחד בחולי סכרת, הוא התפתחות זיהום עור מסוג צלוליטיס. אגב, אין קשר בין מונח זה לבין המונח “צלוליט”, שמתייחס להצטברות שומן. עוד סיכון, הוא שהפטרת תגרום לסדקים בעור, אשר מהווים בעצמם גורם סיכון לחדירת מזהמים נוספים. זיהומים אלה, במקרי החמרה חריפים, עלולים לדרוש התערבות רפואית דחופה. הדבר יתבטא באשפוז החולה, במתן עירוי אנטיביוטיקה ועוד. חבל ומיותר להגיע למצבים כאלה, מאחר שניתן לטפל בפטרת באופן מלא, פשוט, קל ולא יקר.
ציפורן חודרנית
אחד מהסיבוכים המטרידים שעלולים להופיע בעקבות פטרת ציפורניים, הוא ציפורן חודרנית. מדובר פשוט במצב, שבו הציפורן (שמעוותת בגלל הפטרת) חודרת לתוך העור. כפי שניתן לדמיין, זה כואב ובאמת שלא הייתם רוצים להגיע למצב כזה. אם מזניחים גם את הציפורן החודרנית, נמצאים במסלול בטוח לזיהום ולנמק.
ממה זה נובע?
פטרת הציפורניים נובעת משילוב של חשיפה לפטריה, עם תנאים נוחים להתפתחותה. החשיפה לפטריה, מתבטאת בעיקר בסביבה רטובה ובעיקר כזו שמשותפת לאנשים רבים, כמו מקלחות ציבוריות בבריכה. גם חפצים שנמצאים בשימוש משותף דוגמת קוצץ ציפורניים, מהווים מקור אפשרי להתפשטות הפטריה. התנאי השני הוא כאמור, תנאים נוחים להתפתחות הפטריה באדם שנדבק בה.
תנאים אלה, כמו לחות וחושך, נפוצים בעיקר בכפות הרגליים (לכן רואים זאת פחות בכפות הידיים).
מדובר בעיקר על מצב של הזעה מתמשכת בכפות הרגליים, יחד עם חוסר באוורור מספיק של כף הרגל. האוורור הגרוע עשוי להיות מוחרף ככל שמדובר בנעל סגורה ובגרביים מחומרים לא סופגים (בשונה משימוש בכותנה). אגב, אפילו נעל פתוחה עשויה לקדם פטריה ברגל, כאשר הרגל דורכת בתוך הנעל על משטח שלא סופג. זאת, בשונה למשל ממשטח בד. גם חוסר בניקוי מספיק של האזור הנגוע עם מים וסבון, מקל על הפטריה להתפתח. עוד מקור לפטרת, אם כי פחות נפוץ, הוא לחץ חזק וחוזר על אחת האצבעות. זה יכול לקרות למשל במצב בו יש לחץ קבוע על הבוהן, בגלל נעל שלא לגמרי מתאימה.
קבוצות סיכון
פטרת הציפורניים יכולה להופיע אצל כל אחד. עם זאת, עבור בקבוצות סיכון מסוימות, הסיכוי להופעת התופעה גדול במיוחד. מערכת חיסונית חלשה מהווה גורם סיכון בולט וכך גם סכרת. גם אנשים מבוגרים עם מערכת דם במצב לא טוב (שלא עושים די פעילות גופנית), נמצאים בסיכון גבוה יותר לכך. זאת, מאחר שאספקת הדם לאזור הנגוע עשויה להיות אצלם קטנה מהרגיל.
כיצד מטפלים בכך?
טיפול בפטרת ציפורניים יכול להתבצע בצורות שונות. הדבר תלוי קודם כל בשלב שבו מתחילים לטפל (וחשוב כאמור, להתחיל לטפל מוקדם ככל הניתן, לפני שיחמיר). הטיפול תלוי גם בגישה – יש טיפולים תרופתיים יעילים ויש טיפולים יעילים שאינם מבוססי תרופות כימיות (טיפולים “טבעיים”). בנוסף, יש משמעות גדולה גם למצבו הכללי של האדם מבחינה בריאותית, דבר שמתבטא ביכולת הבסיסית של הגוף עצמו להתגונן. ככל שהיכולת חלשה, כך גם גדל הסיכון להידרדרות מהירה וחמורה של הפטרת. אגב, לאור הסיכונים, מוטב בכל מקרה לטפל בפטרת בתשומת לב, ברצינות ובהקדם. פשוט לא לקחת סיכון. כשלב מקדים לטיפול, נדרשת לעתים הסרה חלקית של הציפורן (בלי לפגוע בשורש הציפורן) בצורות שונות (מכאניות או כימיות). מבחינת סוגי טיפול, מדובר קודם כל על משחות. רופא עור עשוי לתת משחות אנטיביוטיות, אך יש גם משחות אפקטיביות אחרות. משחה איכותית כזו מחסלת את הפטריה. במקביל, משחות עשויות לספק תועלות עזר נוספות, דוגמת ריכוך הציפורן. כמו כן, יש גם טיפול בלייזר, פדיקור רפואי וטיפול תרופתי. טיפול מעניין נוסף שקיים לפטרת הציפורניים הוא באמצעות לק ייעודי. חשוב לציין, שלקים אלה מתאימים בעיקר למקרים קלים יחסית של פטרת.
מניעה
לכל מי שלא רוצה פטרת ציפורניים (יש מי שקרא עד כאן ורוצה?), מומלץ: לא ללכת יחף במקומות רטובים כמו מקלחות משותפות וכן לאוורר, לנקות ולייבש את כפות הרגליים ככל הניתן. כמו כן וחשוב ביותר – לטפל בפטרת הציפורניים במהירות, אם יש חשד לכך.
הבעלים של הקליניקה בת”א והוא גם אחראי על כל הטיפולים שהיא מבצעת
פדיקור רפואי מעל 25 שנות נסיון, מנהל את לב פדיקור רפואי בבית הרופאים ריינס 18 תל אביב.
מעביר קורסים של שיטת אלי לב להוצאת ציפורניים חודרניות ויבלות בכל המצבים בכלל ובפרט מצבים קשים במיוחד.