אחד הטיפולים הפופולאריים והוותיקים ביותר הוא הפדיקור, שהתחיל כסוג של טיפול קוסמטי לציפורניים וכפות הרגליים אי שם לפנה”ס. עם השנים החלו להבין עד כמה טיפולי הפדיקור הללו מועילים גם למצבים רפואיים למיניהם הקשורים בבריאות הציפורניים וכף הרגל ובהתאם לזאת החלו לצוץ גם טיפולי פדיקור רפואי בכף הרגל. אותם טיפולים נועד לטפל במקרים של פטרת ציפורניים, יבלות ויראליות, אקזמה, עור סדוק ויבש בכפות הרגליים ואפילו לצרכי טיפול בציפורן חודרנית וכפות רגליים סוכרתיות. כיצד מתבצע הטיפול? מייד תבינו.

 

החשיבות של פדיקור רפואי וההבדל מפדיקור קוסמטי

כפות רגלינו נושאות בנטל רב. הן סוחבות את כל משקל גופינו ופועלות פעמים רבות תחת תנאים קשים של עומס מוגבר (למשל, שימוש בעקבים) ולחות כתוצאה משימוש בנעליים וגרביים שאינן מאווררות. כל אלה גורמים לכך שלאורך הזמן העור והציפורניים ברגליים עשויים לגלות בעיות רפואיות שונות שאותן ניתן לפתור ואף למנוע באמצעות פדיקור רפואי. ומה ההבדל מפדיקור קוסמטי אתם שואלים? ובכן, אם פדיקור קוסמטי נועד להחזרת הברק לציפורני הרגליים וקילוף עור יבש בשכבות החיצוניות ביותר של העור, הרי שפדיקור רפואי בכף הרגל מתעמק בבעיות רפואיות של ממש (כאמור, פטרת ציפורניים, טיפול בציפורן חודרנית ועוד), מטפל בהן ואף מונע את חזרתן. 

 

מהלך הטיפול

ראשית כל, על הפדיקוריסט לאבחן את מצב כף הרגל של המטופל/ת. הדרך לעשות זאת היא ע”י תשאול רפואי, בחינת אורח החיים של המטופל/ת ומבט מעמיק על כף הרגל, צורתה ומצבה. הטיפול עצמו מתחיל בהשריית כף הרגל בתמיסה מימית שתפקידה לרכך את רקמות העור והציפורניים. בהתאם לרמת החומרה של הבעיה, כך הרגל תשהה יותר זמן בתמיסה החמימה או לחלופין, החומרים שבה יהיו מרוכזים יותר. לאחר שלב זה עובר/ת המטופל/ת למיטה מיוחדת, בה יש לשכב במנוחה מוחלטת ונינוחות רבה ואילו המטפל, עובד באינטנסיביות על כף הרגל, משייף בצורה עדינה וממוקדת את הציפורניים ו/או את העור עד להשגת התוצאה הרצויה. הטיפול אינו כואב והוא מבוצע באמצעות מיכשור ייעודי, שפועל כמעין מלטשת עדינה. יש לציין כי לא מדובר באותם המכשירים המשמשים לטובת פדיקור קוסמטי אלא בכאלה יותר חזקים, שמסוגלים לקלף יותר שכבות מהעור והציפורניים. גם החומרים הכימיים שנעשה בהם שימוש הם בריכוזים גבוהים מהרגיל. 

 

עקרונות הטיפול

על המטפל לפעול על פי קווים מנחים ברורים מאוד, על מנת שלא להזיק לכף הרגל בשום צורה שהיא. לכן, אם מדובר בפעולות שמחייבות ביצוע או השגחת רופא, כך בדיוק יהיה (למשל, במקרה של צורך בקילוף שכבות עמוקות מאוד של רקמת העור). מבחינת הטיפול בעור (למשל במקרה של עור יבש וסדוק) המכשיר שמקלף את העור, מסיר את החלקים היבשים והלא רצויים ולמעשה מתחיל שרשרת תהליכים דלקתיים עדינים שגורמים בסופו של דבר לחידוש העור ולהופעת רקמה חדשה ובריאה. במקרה של יבלות ויראליות, שיוף העור נועד לשטח את הבליטה שנגרמת בעקבות היבלת ולעזור למטופל/ת להתגבר על הכאבים והמוגבלות שבדריכה. כאשר מדובר בציפורניים, כגון במקרה של פטרת או ציפורן חודרנית, משתמש המטפל במשייף חזק יותר וזכוכית מגדלת מיוחדת. הציפורניים משוייפות ככל שניתן, רוב החומר הנגוע בפטרת מוסר לאיטו ואם חדרה ציפורן לעור, היא תוסר בהדרגתיות תוך כדי גזירת הציפורן בצורה הנכונה  והוצאת החלק שחדר ללא פגיעה נוספת.

 

ארגז הכלים של הפדיקוריסט הרפואי

מכשיר השיוף, אם כן, הוא אחד מהכלים השימושיים ביותר לצרכי פדיקור רפואי בכף הרגל והוא כולל ראש שיוף מסתובב שמסיר שכבות עור וציפורן ללא כל קושי ומאמץ. מעבר למכשיר זה, בידי הפדיקוריסט כלים נוספים שמסייעים לו בעבודתו וביניהם:

  • סכין פילינג (סקלפל) להסרת שכבות עור מתות.
  • משחות אוריאה בריכוז גבוה לריכוך העור.
  • פילינג גרגירים לכף הרגל.
  • צבתות לחיתוך וגיזום ציפורניים.
  • תכשיר עוצר דם למקרה של דימום.
  • תכשירי חיטוי.
  • ראשי גומי או סיליקון (הדבר משמש להרמת הציפורן במקרה של ציפורן חודרנית)
  • תכשירים מסירי קטיקולה (עור יבש שמתפתח מסביב לציפורן)
  • ועוד.

 

האם ישנם סיבוכים לטיפולים?

באופן עקרוני, לא אמורים להיות סיבוכים כלשהם בזמן או לאחר טיפולי פדיקור רפואי בכף הרגל. אלא שבעקבות ביקור אצל פדיקוריסטים שאינם מקצועיים או “פדיקוריסטים רפואיים” בעיני עצמם, עשויים בהחלט להתרחש סיבוכים שונים וביניהם – דימומים כתוצאה מפגיעה בכלי דם וחדירה עמוקה מדי לתוך הרקמות או התפתחות זיהומים חיידקיים או פטרייתיים משום היעדר חיטוי או חיטוי לקוי של המכשירים. הדבר מקבל חשיבות יתרה במקרה של טיפול ברגל סוכרתית, שמועדת לפורענות בגלל הנזק העצבי וכלי הדם שבה. על מנת למנוע את המקרים הקשים הללו, זכרו לבדוק מראש את ההסמכה של המטפל המועמד ולוודא כי הוא אכן עבר הכשרה מסודרת ומחזיק בתעודה מקצועית המוכיחה זאת. 

 

הטיפולים כמניעה והדרכה

מעבר לטיפולים עצמם, פדיקוריסט איכותי ידע להדריך את המטופלים והמטופלות לגבי איך לשמור על בריאות כף הרגל וכיצד להימנע מביקורים נוספים בקליניקה בעקבות התפתחות הבעיות בשנית. למשל, הוא ידע להנחות כיצד להימנע מבעיות של ריח רע מהרגליים ומהזעת יתר, כיצד לגזור ולטפח את הציפורניים בבית על מנת להימנע מציפורן חודרנית, אילו תכשירים לרכוש על מנת לטפל בפטרת הציפורניים וכו’. פדיקוריסט מקצועי אף יכול להמליץ למטופלות אילו נעלי עקב מתאימות עבורן ביותר, בהתאמה מלאה לצורת כף הרגל והאנטומיה שלהן. 

 

שתפו