יבלות בכף הרגל יכולות להוות מטרד אמיתי עבור רבים. מלבד הפגיעה באסתטיות והמטרד החיצוני, רבים מדווחים גם על כאב נקודתי, תחושת אי נעימות וכמובן גם קשיים בדריכה על כף הרגל ובהליכה.
את היבלות בכף הרגל נהוג לסווג ליבלות ויראליות ויבלות לחץ (לעיתים נקראות גם יבלות “שורש” או יבלות “מסמר”). מדובר בנגע נקודתי או גידול קטן על גבי העור בכף הרגל, שאינו מהווה סיכון ולא משפיע על המצב הבריאותי. עם זאת, מדובר בתופעה שכיחה ביותר, וחשוב מאוד לטפל בה על מנת למנוע את התפשטות היבלות ואת חוסר הנוחות המתמשך.
יבלות ויראליות ויבלות לחץ – מהם ההבדלים?
מלבד היבלות הויראליות ויבלות הלחץ קיימים סוגי יבלות נוספים, אולם אלו הם שני הסוגים הנפוצים ביותר מהם סובלת מרבית האוכלוסיה.
היבלות הויראליות הינן מדבקות, והן עלולות להתפשט לאזורים אחרים מלבד כף הרגל. הסיבה לכך היא שמדובר למעשה בזיהום שנגרם על ידי וירוס ממשפחת נגיפי הפפילומה. הוירוס נחשב מידבק במיוחד, והוא מועבר בקלות במגע בין בני אדם. כך למשל, מגע של כף היד ביבלת בכף הרגל עלול לגרום להתפשטות היבלת בכף הרגל גם לאיזורים אחרים בגוף.
למרות שלא מדובר בנגיף מסוכן, היבלת בכף הרגל עלולה לגרום לקשיי הליכה וכאבים נקודתיים, בעיקר בשל הלחץ הכבד שמפעיל כובד הגוף על האיזור, וגורם ליבלת להתפשט ולגדול לרוחב.
הסוג השני של היבלות, שנקרא גם יבלות לחץ, אינו נגרם עקב זיהום ויראלי, והוא תוצאה ישירה של לחץ פיסי על כף הרגל. יבלות לחץ גורמות להתקשות של העור, ו”חדירה” של העור היבש אל שכבות העור הפנימיות. היבלת נקראת לעיתים גם יבלת “מסמר” בשל העובדה שהסובלים ממנה מרגישים דקירה וכאב נקודתי בכל פעם שהם דורכים על האיזור היבלתי בכף הרגיל.
יבלות לחץ נפוצות בעיקר באזור כרית כף הרגל, בעקב ובין האצבעות.
שימוש בנעליים לא מתאימות, הזנחה ואי טיפול בעור היבש בכף הרגל עשויים לגרום ליבלת לגדול.
טיפול טבעי – הדרך הבטוחה להיפטר מיבלות בכף הרגל
הטיפול ביבלות בכף הרגל משתנה בהתאם לסוג היבלת, והוא כולל טכניקות טבעיות ובטוחות להסרת המפגע ומניעה חוזרת שלו.
כל טיפול טבעי מתחיל באבחון יסודי ומוקפד של סוג היבלת. חשוב לזכור שהיבלות לא חולפות מעצמן בדרך כלל, ולכן מומלץ מאוד להגיע לאבחון וטיפול מוקדמים ככל הניתן על מנת למנוע את התפשטות הנגעים ולזרז את החזרה לשגרת חיים רגילה.
הטיפול ביבלות ויראליות מתבצע באמצעות שימוש בחנקן נוזלי או מכשירי לייזר ייעודיים. החנקן הנוזלי נחשב לטיפול נקודתי יעיל שמסייע בהעלמה מהירה ובטוחה של היבלות מכף הרגל. החנקן אינו מאפשר את המשך הצמיחה של היבלת, ובעצם גורם לניוון שלה.
טיפולי הלייזר מסייעים במיגור נימי הדם מסביב ליבלת, מהם היא ניזונה וממשיכה לגדול.
גם במקרה זה, מדובר בטיפול בטוח ויעיל עם מינימום סיכונים.
שני הטיפולים הללו נחשבים יעילים ובטוחים יותר משימוש במשחות מסחריות (שעלולות לגרום תופעות לוואי ותלות במשחה לאורך זמן), וכמובן מפרוצדורות כירורגיות להסרת הנגעים.
במידה ומדובר ביבלת לחץ, הטיפול יתמקד בהסרת העור היבש מסביב שנוצר מסביב ליבלת, הוצאת שורש היבלת, והחזרת המראה הבריא והטבעי לעור כף הרגל.
טיפול נפוץ ויעיל במיוחד הוא הפדיקור הרפואי. הטיפול מתחיל בהשריית הרגל בתמיסת מימית שתפקידה לרכך את עור כף הרגל. בהמשך, משייף ומקלף המטפל את העור הקשה באמצעות מכשירים ייעודיים. הטיפול משטיח את הבליטה שנוצרה עקב היבלת ועוזר למטופל להתגבר על כאבי ההליכה.
הטיפול נעשה בסביבה היגיינית ללא כל קושי או מאמץ הודות לשימוש בכלים ייעודיים דוגמת סכין הפילינג, תכשירים מסירי קטיקולה (עור יבש) וכן הלאה.
במקביל, יינתנו המלצות לשינוי אורחות החיים, בדגש על התאמת נעליים נוחות להליכה, ושינוי הפעילות הגופנית שגרמה להיווצרות היבלת מלכתחילה. כמו כן, חשוב מאוד להמשיך ולהקפיד על הזנה וריכוך קבועים של העור בתכשירים טבעיים שיימנעו סדקים והתקשות של אזורי היבלת בעתיד.
מלבד הטיפולים הטבעיים, מומלץ למי שסובל מיבלות בכף הרגל להקפיד על מספר כללים נוספים:
- רכישת ערכה ביתית לתחזוקה שוטפת של עור כך הרגל: “אבן” להסרת עור קשה, שיוף וסבונים ייעודיים שיעזרו בריכוך העור.
- מומלץ מדי פעם, מלבד המקלחת הביתית, להשרות את כף הרגל בתמיסות מים פושרות שעוזרות לרכך את כף הרגל ולשמור על המראה הטבעי שלה.
- הקפידו לנעול נעליים נוחות לעבודה או לפעילות הגופנית שלכם – כל לחץ ועומס שמופעל על כף הרגל מגביר את הסיכון להיווצרות יבלות ועור קשה.
הבעלים של הקליניקה בת”א והוא גם אחראי על כל הטיפולים שהיא מבצעת
פדיקור רפואי מעל 25 שנות נסיון, מנהל את לב פדיקור רפואי בבית הרופאים ריינס 18 תל אביב.
מעביר קורסים של שיטת אלי לב להוצאת ציפורניים חודרניות ויבלות בכל המצבים בכלל ובפרט מצבים קשים במיוחד.