פטרת הציפורניים נחשבת לאחת התופעות השכיחות ביותר בקרב האוכלוסיה, והיא מטרידה את מנוחתם של רבים. למרות שאינה נחשבת לתופעה בריאותית מסוכנת, פטרת הציפורניים גורמת לעיוותים, סדקים ושינויים במבנה הציפורן, ועלולה להוביל לתופעות מכאיבות ולגרום נזק רב לציפורניים. ברוב המקרים, הזיהום הפטרייתי המידבק יתפשט בין כפות הרגליים ויגרום לתחושות גרד, אדמומיות וקילופים של העור, וכמובן גם לנזק אסתטי לציפורן.
החדשות הטובות הן שקיימים מגוון שיטות לטיפול בפטרת הציפורניים: טיפולי לק לפטרת ציפורניים, לייזר, מי חמצן, פדיקור רפואי ושימוש במשחות – כולם נחשבים יעילים במיוחד נגד פטרת הציפורניים.
מלבד זאת, חשוב לזכור שהקפדה על היגיינה אישית ואוורור של כפות הרגליים וטיפוח יומיומי שלהן עלול למנוע מלכתחילה את הופעת הפטרת.
הטיפולים היעילים ביותר לפטרת ציפורניים
כדי להימנע מתופעות חוזרות של פטרת הציפורניים, מומלץ להתאים טיפול אישי משולב שיעקור את התופעה מן השורש. הטיפול המשולב עשוי לכלול שימוש בחומרים טבעיים, וגם טכניקות טיפול מתקדמות כמו טיפול בפטרת באמצעות לייזר או פדיקור רפואי.
בכל מקרה, אופי ומשך הטיפול ייקבעו בהתאם לחומרת המצב ובהתאם להנחיות הרופא או איש המקצוע.
לפניכם טיפולי פטרת הציפורניים שנבדקו והוכחו כיעילים ביותר:
טיפולי לייזר: טיפולי לייזר IPL הוא כלי יעיל במיוחד לטיפול בפטרת הציפורניים. חשוב לציין, שהטיפול לבדו לא ימנע את חזרת הפטרת, ויש לשלב יחד עמו גם טיפול משחתי.
הלייזר נחשב טיפול אפקטיבי במיוחד, הודות לחוזק אלומת הלייזר שמסוגלת להשמיד תוך זמן קצר את נגעי הפטרייה.
משחות: הטיפול במשחות כולל משחות שניתנות מהרופא והשימוש בהן מחייב מרשם, ומשחות מקומיות אותן ניתן לרכוש ללא מרשם רופא.
טיפול במשחות עם מרשם נחשב איטי, ולעיתים ייאלץ המטופל להשתמש בהן למשך מספר חודשים עד לתוצאה המיוחלת (לעיתים המשחות התרופתיות כוללות גם תופעות לוואי וחלקינו נהיה רגישים להן).
בניגוד לכך, המשחות המקומיות נרקחות באופן טבעי ומותאמות במיוחד לטיפול מהיר וחיסול מהשורש של פטרת הציפורניים. בדרך כלל, מדובר בסט משחות לשימוש בבוקר ובערב שמבטיח אחוזי החלמה גבוהים מאוד.
ההמלצה היא על שילוב של הטיפול המשחתי יחד עם טיפולי הלייזר על מנת להשיג תוצאות טיפול איכותיות שיעלימו את פטרת הציפורניים לטווח הארוך.
פדיקור רפואי: מדובר בטיפול יעיל נוסף בפטרת הציפורניים, אשר מתבצע על ידי פדיקוריסט רפואי מוסמך. למרות שהנטייה הטבעית שלנו היא לחשוב כי מדובר בטיפול אסטטי בלבד, בפועל מסייע הפדיקור בהעלמה מהירה של תסמיני הפטרייה.
לאחר תשאול יסודי של המטופל ובירור המצב הכללי של הרגל, כף הרגל מושרית במים על מנת לרכך את האזור הפגוע. לאחר מכן, משתמש הפדיקוריסט במכשור מיוחד ועדין (סכין פילינג עדין, צבתות לחיתוך ציפורניים, תכשירי חיטוי ועוד) על מנת לשייף את הציפורן ולהוריד שכבות עור מתות. זאת על מנת להחזיר את הציפורן והעור לקדמותם (חידוש תאי העור וזירוז ההחלמה של הציפורן).
חשוב לזכור שאחת הסיבות העיקריות להתפתחות פטרת הציפורניים היא סדקים או חבלות בציפורן שגורמות לפטרייה לחדור פנימה לציפורן. לכן גם, מדובר בטיפול שיעיל לא רק בטיפול בפטרת הציפורניים, אלא גם במניעה של התופעה.
מלבד זאת, הפדיקור הרפואי יעיל גם לצורך מניעה והחלמה מתופעות אקזמה, יבלות ויראליות, עור יבש, וגם מניעה של ציפורן חודרנית כמו גם תופעות אחרות בכפות הרגליים.
טיפולי לק: טיפול ייחודי בפטרת הציפורניים, שכולל שימוש בחומרי לק ייחודיים שכוללים רכיבים נוגדי פטריות.
טיפולי הלק חודרים אל עומק הציפורן, ועשויים לעודד את ההחלמה שלה. חשוב להדגיש כי מדובר בטיפול שנועד למקרי פטרת שאינם חמורים מדי. בשילוב עם פדיקור רפואי או לייזר, מדובר בטיפול יעיל במיוחד.
מי חמצן: מדובר בתרופת סבתא שיכולה לסייע בתהליך הטיפול בפטרת ציפורניים. מי החמצן בטוחים לשימוש בריכוזים נמוכים, והוכח כי הם מכילים מרכיבים אנטי פטרייתיים ומחטאים שמונעים את המשך התפשטות הפטרייה בכף הרגל.
מהלך הטיפול כולל השרייה של כף הרגל בגיגית מים ועם תמיסה מדוללת של מי חמצן (עד 3%). השרייה של כחצי שעה בכל יום מסייעת בזירוז ההחלמה, במיוחד עם משלבים את הטיפול יחד עם טיפולי לייזר ומריחת משחות טבעיות.
מדוע הטיפול התרופתי מומלץ פחות?
הרפואה המערבית מציעה שימוש בכדורים כמו טרבינפין או איטרנול נגד פטרת הציפורניים. עם זאת, יעילות הטיפול התרופתי מוטלת בספק. לעומת הטיפולים האחרים שהוזכרו, ובמיוחד הטיפול המשולב של לייזר ומשחות, אחוזי ההצלחה של הכדורים אינו מרקיע שחקים.
במקביל, חשוב לזכור כי שימוש תכוף בתרופות אינו בריא, ועלול לפגוע בתפקודי הכבד ולגרום לתופעות לוואי בלתי רצויות.
טיפים למניעת פטרת הציפורניים
בסיכומו של דבר, נראה שהטיפול היעיל ביותר לפטרת ציפורניים הוא המניעה שלהם.
על מנת למנוע את התופעה מומלץ להקפיד על מספר כללים פשוטים:
- אוורור מתמיד של הרגיל, במיוחד בימי הקיץ החמים. הפטריות משגשגות במקומות חמים ולחים, ולכן האוורור כל כך חשוב.
- שימוש בנעליים נוחות שלא לוחצות על הציפורניים. לחץ קבוע מצד הנעליים יכול ליצור טראומה לציפורן.
- הימנעות ממגע ישיר עם משטחים ציבוריים (גינות שעשועים למשל) מהם ניתן להידבק בפטרייה ביתר קלות.
- שימוש בטלק למניעת לחות, ובמגבת נפרדת לכפות הרגליים לייבוש יסודי שלהן לאחר כל מקלחת.
הבעלים של הקליניקה בת”א והוא גם אחראי על כל הטיפולים שהיא מבצעת
פדיקור רפואי מעל 25 שנות נסיון, מנהל את לב פדיקור רפואי בבית הרופאים ריינס 18 תל אביב.
מעביר קורסים של שיטת אלי לב להוצאת ציפורניים חודרניות ויבלות בכל המצבים בכלל ובפרט מצבים קשים במיוחד.